Om oss

Vi bor på Mårtensgården som är en av flera gårdar i byn Hånsta. Hånsta ligger strax utanför Alunda i Uppland. Gården är en släktgård som varit i släktens ägo sedan 1864. Vi är den femte generationen som brukar gården.

Vilka är vi då? Gården ägs av familjen Jansson som består av Stefan, Lotta, Filip och Linnea.

Semesterbild från Cypern 2007

Stefan jobbar som egen företagare på Almunge Kött AB och sköter det mesta på gården tillsammans med sin pappa Gunnar. Lotta är husdjursagronom och har jobbat med fåravel på Svenska Fåravelsförbundet under åren 2001-2014. Hon har även jobbat på handelsstall, stuteri och ridskola och är ansvarig för gårdens hästverksamheten. För tillfället arbetar hon på Jällagymnasiet som hästskötare och handledare för eleverna.

Hästavel – Vi föder upp svenska varmblodiga ridhästar och welshponnyer/ridponnyer i liten skala. 2002 kom det första fölet och sedan har det rullat på. Grunden är exteriört korrekta ston med bra temperament och goda rörelser. Utan ett bra sto är det svårt att få en bra avkomma och vi har försökt att välja stomaterial med omsorg. Vår målsättning är att producera 2-3 fölungar per år. Hästarna går ute i stora kuperade hagar och naturligtvis är vi noga med analyserat foder och avmaskningar. Fölungarna hanteras mycket och blir tidigt vana vid att ledas, bindas upp och att få hovarna lyfta. Våra uppfödningar döps med namn med ”spritanknytning” och tillägget ”A lot of”. 2012 inköptes welsh mountain hingsten Stendyssens Diablo. 2015 flyttade ridponnyhingsten Hot Shot A hit.

Nötköttsproduktion – Där finns ett 40-tal köttdjur på gården. Mestadels simmental-, charolaise- och limousinkorsningar med mjölkras i botten. Ungefär hälften av djuren växer upp i lösdrift och går ute i en 19 Ha stor hage med mycket skog året om. Vi skickar mellan 10-15 djur till slakt varje år.

Växtodling – Till gården hör 25 Ha åker, 11 Ha naturbete och 17 Ha skog. Vi är självförsörjande på grovfoder och odlar även egen havre och korn. Grovfodret tas in både som hö och som ensilage vilket sedan analyserats för att rätt djur skall få rätt kvalitet.

2 kommentarer till Om oss

  1. bogengvall skriver:

    Tänk vad man får lära sig, hade ingen aning om att gården hette Mårtensgården 🙂 var det för att nån ägare hette Mårten eller ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s