Summering och mål – Disa VG

Tänker ge en kortare resume häst för häst för året som gått.

Disa VG var tjockare än tjockast i våras under dräktigheten, men inte en enda gång tänkte jag att det kanske kunde vara två. Disa var ju ultraljudad fyra gånger och inte en enda gång fanns en indikation på att det kunde vara två. En dag i slutet av maj var det dags för fölning. Ringde till Gunnar och Stefan och sa att nu var det på gång. Fölningen gick trögt och jag gick in och kände efter. Först kände jag ett framben, sedan ett till och sedan kom näsan, hela tiden hade jag fantastiska veterinären Cecilia Hamiltom i mobilen. Fölet låg rätt och vi hjälpte till att dra ut den. Jag tänkte att det var en liten skit när den kom ut. Strax efter krystade Disa igen och jag sa till Gunnar vad är det där för rött som kommer? Men det kommer ju en till…..Och ut kom en ännu mindre fölunge. Lastade på fölisarna och Disa i transporten och körde upp dem till stallet. Båda fölen levde och var hyfsat pigga. Ganska snart reste sig den förstfödde och största fölungen som döptes till A lot of Yin, men den mindre A lot of Yang dröjde och han behövde hjälp upp de första 12 timmarna innan han lyckades resa sig själv. Disa hade läckt mjölk de sista dagarna och Yin var lite låg i antikroppar så veterinären fick komma och ge honom plasma.

yin4

Disa är en fantastisk mamma och hade oändligt tålamod med sina små. Båda fölen följde henne bra. Tyvärr var de lite skeva i benen och Yins ben blev värre med tiden. Efter några månader fick han därför somna in efter konsultation av veterinär och hovslagare (han hade reservation på benen eftersom man inte får försäkra tvillingföl förrän efter 30 dagar och en operation hade inte en god prognos).  Bilderna i galleriet nedan är klickbara och det är duktiga Emma Eriksson som fotat.

I alla fall var det ett bra beslut. Yang växte på sig och blev rundare när brorsan försvann även om det naturligtvis var sorgligt.

I november började jag skritta igång Disa igen. Hon verkar njuta av att ridas igen. Nu ska hon skos och sedan fortsätter igångsättningen på rakt spår några månader till innan vi kan börja rida mer på riktigt.

Mål 2018 är att rida och ha kul med henne. Kanske åka på någon träning och Linnea kanske gör någon tävling på henne. Vi får se, det viktigaste är som sagt var att ha roligt!

Yang ska bara växa på sig och leka med sin jämnåriga kompis XO.

 

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s