Första träningen på länge!!!!

För några veckor sedan åkte jag och Sibban och red dressyrträning för Nina. Vi har inte tränat sedan före operationen av de lösa benbitarna och knappt ridit på böjt spår. Förväntningarna var därför låga. Med mig hade jag bästa Nettan som filmade för att jag skulle få se min vackra röda. Tack ❤ .

Började rida fram och visst kändes det att hon inte var riden på böjt spår på ett tag. Pigg, framåt och glad var hon i alla fall. Det första jag fick göra var att tränga med innertygeln (det får man inte i Sverige men det fungerar för att få hästen rundare i inner sidan) i hörnpasseringarna. Därefter fick jag gå in och rida serpentinbågar med trängande innertygel. Fick jobba med att få takten i traven lugnare, där blir Sibban gärna lite hastig. Om hon slår upp huvudet ska jag korrigera och säga att nej, så ska du inte göra. Fortsatte sedan och red övergångar i serpentinbågarna. Tänka minska traven in i skritt och korta steget tills hon skrittar. Sibban är byggd så att hon borde ha lätt för samlande rörelser som passage och piaff och det här är början dit 😉 .

Sedan gick vi över och gjorde skänkelvikningar. Nina ville att Sibban skulle korsa sina ben lite till och från en lång diagonal gick vi snart över och jobbade på en kortare. Tänka händerna försiktigt åt det håll vi är på väg. Det var svårare (som vanligt sitter en del hos mig, för det är lika på olika hästar) undan för höger skänkel än för vänster. När jag fått en lugnare takt i traven ska jag be henne att ta i lite mer och ta längre steg.

Travade en stund på volten med fokus på att få henne något lägre och längre. Det är en form som Sibban är bekväm i där orkar hon jobba. Meningen är att hon vi ur den formen ska få en mer lösgjord häst och mer rörliga bogar (för stunden är hon lite låst i bogen).  Var hon placerar nosen i dagsläget är oväsentligt. Eftersom det är i den lägre och rundare formen som hon orkar mest och är bäst avslappnad är det okej att välja den. Nina är liksom jag inte speciellt rädd om hästen går bakom hand vissa stunder (så länge det finns en kontakt) .

Vi övergick till att rida öppnor. Dessa skulle jag lägga några meter innanför väggen för att vi inte skulle hänga upp oss på den. I vänster varv tänka sitt över lite på höger sittben för att sitta rakt. Flytta bak ytterskänkeln något genom att tänka upp med hälen (jag vill gärna trampa ner hälen lite för mycket och hamnar något i stolsits). Fortfarande tränga med innerhanden vid behov. Sedan introducerade vi lite sluta när vi bytte varv. Det har vi inte hunnit göra så mycket och Sibban har inte riktigt förstått vad det går ut på. Bara att leka fram menade Nina 🙂 . I alla fall var hon superduktig. Här ska jag också tänka på att dra upp hällen något för att lättare komma åt att använda ytterskänkeln i rätt position.

Pratade sedan om galoppfattningarna. Nina menade att jag ska be henne att trava med lite mindre steg. Gärna tänka lite tagen bakdel för att få henne att korta baksteget. När hon är avslappnad och lugn där fatta galopp. Vill hon länga iväg med sina stora steg ska jag lugnt be henne om att vänta på fattningen och gå tillbaka till de små travstegen. Fattningarna och även galoppen var riktigt bra. Red några varv på volten i varje varv och fortsatte sedan långsidan ner. Lite tänk tagen framdel i vänster varvet och tagen bakdel i högervarvet för att få henne att spåra ordentligt i galoppen. Om hon tappar galoppen ska jag lugna ner traven igen. Gärna med hjälp av lite sluta tänk för att få henne att korta upp steget innan fattningen. Låt det ta tid och fatta när hon är i balans och avslappnad. Rätt som det var gjorde hon en fin sluta på volt fast det inte var meningen. Duktig häst!

Skrittade en stund och passade på att prova att göra en bakdelsvändning. Det har vi heller inte gjort speciellt mycket, men det kändes inte som en omöjlighet 😀 . Avslutade sedan och lade henne längre och lägre. Fortfarande med tänket att hon inte ska kliva på med stora, snabba steg. Nina tyckte att jag skulle fortsätta att jobba henne på detta sätt för att hon ska bli bärigare och mer taktmässig. När hon hittat den långsamma takten våga be om lite större steg. Jobba med att lossa bogarna med hjälp av skänkelvikningar, öppnor och slutor. Fortsätta att träna på bakdelsvändningar och så småningom introducera förvänd galopp och byten. Försöka hitta ett flow och variera tempo i alla gångarter.

Jag berättade att jag funderar på en försäljning och Nina sa att minst 100 t ska jag ha för henne kanske upp emot 150 t. Det är en jättefin häst jag har och visst är hon fin ❤ . Tre saker som gör mig glad:

– Sibbans stora hjärta och arbetsmoral. Trots att hon blir lite trött i slutet jobbar hon bara vidare. Glad över övergångarna, både mellan och inom gångarterna. Hon börjar hitta den lite mindre traven 🙂 .

– Att hon var fin i sidvärtsrörelserna och skolorna. Tror att slutapoletten har börjat trilla ner hos hästen!!!!

– Galopparbetet. Fortfarande vill hon kasta sig iväg lite i högervarvet men det blir bättre och bättre och en del sitter nog i för att det har gjort ont i fattningarna innan operationen. Vi har försökt att bryta bakutsparkandet och ute i skogen fattar vi därför mest från skritt. Det fungerar dock inte alltid inne.

Här kommer en länk till en film med delar av träningen. Ha överseende med en ringrostig ryttare och häst som knappt gått på volt och inte tränat på över sex månader.

http://youtu.be/1sT_z7DHrl0

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Första träningen på länge!!!!

  1. Jonna skriver:

    Fantastisk fin ”röd” du har och de övriga såklart🐎.
    Jag följer din blogg (har gjort det i ca 6-7 mån) o får mkt inspiration, tack😀. Kanske ses vi nån gång👍

    • hnsta skriver:

      Hej Jonna! Vad kul att du läser min blogg och tack för att du skrev ett inlägg. Vad glad jag blir att du blir inspirerad av min blogg. Kanske ses vi någon gång. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s