Ibland går allt fort…..Sibban opererad……

Jag har som ni vet av mitt förra blogginlägg funderat på att kolla upp Sibban på klinik. I måndags klockan 14.30 gjorde jag slag i saken och ringde till Mälarkliniken för att boka tid. Fick tid hos Anna Hedqvist redan klockan 10 dagen efter.

Började med att longera henne i ridhuset och Anna konstaterade snabbt att Sibban var halt höger bak (det som jag också sett). Gick in och böjde henne och hon hade inga direkta reaktioner och kändes bra vid böjning. Bedövade sedan hasen höger bak och gick sedan ut och longerade igen. Då var höger bättre, men hon visade hälta vänster bak.

In på röntgen där vi slog plåtar på båda haserna och på ryggen. Precis när sista ryggplåten var klar kom Anna och tittade på plåtarna. De visade på stora lösa benbitar i båda haserna (ryggen var fin). Jag frågade om prognos och precis då kom Bengt Roneus förbi och tittade på plåtarna och sa att prognosen var bra. Det finns tid i operationssalen nu om du vill operera. Kör på det sa jag! Så knappt en timme efter att jag kommit in till kliniken var det bestämt att Sibban skulle opereras.

Jag åkte in till Uppsala några timmar, käkade lunch med Nettan och fördrev en stund på Sporren. Runt 14.30 (24 timmar efter att jag beställt tid) var hon färdigopererad och vaken igen. Hämtade henne och åkte hem med en ganska låg häst. Benbitarna som opererades ut var 3 cm i högra hasen och 2 cm i vänstra hasen. Båda lederna var fina utan sekundära skador. Sibban åt sitt hö och drack ur en hel vattenhink innan jag nattade hästarna och andades ut.

På morgonen när vi skulle gå ut på vår lilla mikropromenad såg jag att hon inte rört sitt morgonhö och stod och skrapade med frambenet i ett hörn. Hade druckit upp ytterligare en hink vatten, men var bekymrad på ögonen och jag tänkte direkt kolik. Dock hade hon bajsat och jag provade att gå vår lilla promenad och hon stod och åt lite gräs i vägkanten. Som vanligt var hon inte och jag funderade på om hon hade ont efter operationen. Ibland kan de sluta äta av sådana orsaker.

När vi kom in stod hon återigen och skrapade i boxen. Jag mockade och hittade bara två avföringshögar som var relativt torra. Ringde in till Mälarkliniken som direkt sa att antingen måste du ta ut en veterinär eller så kommer du in. Valde att åka in och väl tillbaka konstaterade veterinären att hon hade en förstoppning i tarmen och en i blindtarmen. Hon slangades med olja, vatten och ett slags salt som skulle ta med oljan ner i blindtarmen. Ingången till blindtarmen från magen och utgången till resten av tarmen är nämligen i överdelen av blindtarmen, vilket gör att det kan vara svårt att få ner den lösande oljan till förstoppningen i blindtarmen. Genom att blanda i ett specialsalt får man oljan att sjunka ner. Därefter fick hon dropp och sattes på fasta.

Dagen efter hade förstoppningen i tarmen löst sig men den i blindtarmen var kvar. Det blev fortsatt svält, slangning och dropp och ett dygn till på Hotell Mälaren. Idag hade förstoppningen löst sig och jag har fått hämta hem min fina häst igen. Pigg, glad och HUNGRIG.

Nu ska hon försiktigt börja äta igen. Idag har hon fått 2 kg hö fördelat på flera givor. Imorgon ska hon äta 3 kg och sedan ökar vi med ett kg per dag. Hoppas att ”uppfodringen” till normal giva kommer att gå problemfritt. Vi ska ut och gå enligt schemat för konvalescensen. Hon ska ut och gå ca 4 ggr per dag några minuter per gång de första två veckorna. Därefter kan hon få gå ut i liten konvalescenthage och promenaderna ska successivt ökas. Efter fyra veckor kan hon börja ridas och gå ut i vanlig hage igen. Gissar på att jag kommer att ha en lycklig och galen häst då 😉 ❤ .

SONY DSC SONY DSC

På något sätt har detta fått mig att fundera. Sibban var superfin att rida som 3- och 4-åring. När kraven ökade började hon bli lite tjorvig. Det är främst i galoppen som hon haft det jobbigt och det har varit svårt att få henne att galoppera långsammare. Jag har upplevt det som att hon sprungit från jobbet lite den sista tiden och i våras hade hon period där hon sparkade bakut i höger fattningarna. Jag har trott att det är en styrkesak, men kanske kände hon av sina lösa benbitar redan då. Längtar efter att få rida henne igen och se om hon känns annorlunda. Nu lär det dröja innan hon kommer att ridas i någon större omfattning. Dels går hon ner i vikt av magproblemen och dels kommer hon tappa muskler under konvalescensen. Räknar med en låååång väg tillbaka, men det är det värt all tid i världen att vänta på min fantastiska prinsessa.

IMG_9358 IMG_9790

Har också under de här oroliga dagarna funderat. Ibland har vi människor svårt att vara nöjda med det vi har. Även jag har beklagat mig ibland över Sibban och att jag inte alltid rår på henne i ridningen. Vid de tillfällena har jag glömt att uppskatta det jag har. På något sätt saknar man inte kon förrän båset är tomt eller på väg att bli det. Sibban är min drömhäst alla kategorier. Snäll, go, mattekär, väluppfostrad, kolugn vid all hantering och på nya platser, energisk, pigg och framåt att rida med tre bra gångarter. Inte tittig, hoppar allt man styr på, snygg att se på. Finns inga begränsningar för mig som ryttare (men väl för henne som häst med mig som ryttare) . Vad finns liksom att önska mer? Skulle aldrig ha råd att köpa en sådan häst igen. Jag älskar min häst och jag hoppas att vi kommer att ha många år tillsammans <3. Stort tack till veterinärerna på Mälaren Hästklinik för deras proffsiga bemötande och trevliga personal. Känner mig också tacksam och ödmjuk mot hennes uppfödare som lät mig köpa henne som tvååring. Tack Mirre! Jag är dig evigt tacksam!

sibban14

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ibland går allt fort…..Sibban opererad……

  1. Jennie Pettersson skriver:

    Va skönt att du fick en tid så snabbt! Och även om det är jobbigt med konvalescens så är det ju alltid skönt när magkänslan stämmer och att det ”bara” va benbitar. Läskigt med kolik, men tur att du va vaksam och känner henne så väl så ni kunde åka in snabbt. Nu håller vi tummarna att läkningen flyter på bra och att vi ses på tävlingsbanorna igen i vår! 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s