Long time, no see – veterinärfunderingar

Ursäkta bloggtorkan här. Jag har försökt att sitta mindre tid vid datorn och inte haft lust att blogga.

Förra helgen fick lösdriftshästarna flytta in i lösdriften. Under veckan har jag fodrat dem med hö morgon och kväll men idag ställde vi in en rundbal hö. Skönt att slippa bära balar! Vi använder ett nät från Caisa som vi drar över balen för att inte hästarna ska sätta i sig för mycket foder. Det gör att de istället får stå och pilla och jobba lite mer för maten. Nätet har fungerat mycket bra, balarna räcker längre och det blir mindre spill. Idag har inte ponnyerna lämnat balen många minuter. Det brukar vara så de första dagarna innan de inser att maten inte försvinner. Såg att några av dem låg och vilade sig i ligghallen när jag var nere och tömkörde ett gäng hästar på ridbanan. Skönt att se att den nyttjas. I lösdriften bor Heleen, Jos, Ayra, Qaprinja och Tiffy.

Diablo har vilat i tio dagar. Tjejerna tyckte att han var lite låg och att han inte kändes riktigt som vanligt när de red honom sist. Vi drog av skorna vid förra skoningen och han har slitit en del på bakfötterna. Gissar på att han är lite ömfotad. På söndag ska vi slå på skorna igen och sedan får vi se om vi får tillbaka duracell-Diablo igen. Han ser pigg och fräsch ut i hagen i alla fall.

SONY DSC

Sibban och jag har ridit på. Hon fungerar bättre när hon går regelbundet. Förra tisdagen red vi en Uffeträning med mycket mersmak. Dock har jag känt att något inte riktigt är som det ska. Hon vill inte riktigt bära utan springer iväg. När jag tömkör ser det ut som hon har en liten rörelsestörning höger bak och som att hon sparar det bakbenet. Tittade över henne häromdagen och upptäckte att hon är mindre musklad i höger sidan än i vänster. Tog ut laser-Björn som bekräftade det jag sett och känt. Hoppsadeln kommer att säljas. Den passar inte längre och hon är mer besvärad när jag rider i den än i dressyrsadeln.

Kommer troligen att boka en kliniktid för henne nästa vecka och kolla igenom henne. Ska passa på att röntga henne när vi ändå åker in och kollar henne. Funderar på vart vi ska åka? Har liksom aldrig åkt in och gjort en veterinärkoll på någon häst förut. Ni som bor i Uppsalatrakten vart brukar ni vända er och till vilken veterinär? Torslunda dit Anna åkte med Royal känns som ett bra alternativ, funderar även på att åka till Emilia Sanders eller någon av klinikerna runt omkring (Ulltuna, Mälarkliniken eller Täby). Vad har ni för erfarenheter? Någon som har koll på vad det kostar att röntga och göra en vet check? Hoppas att det är något enkelt åtgärdat och att Sibban snart är som vanligt igen.

SONY DSC

Rainy är fräschare än på länge. Jag har aldrig sett henne hoppa så bra som på Vickyträningen i tisdags. Linnea och hon studdsade över en serie med 90 cm hinder som ingenting. Förra helgen startade de klubbmästerskap och blev klubbmästare och vann stilbedömningen i 70 cm klassen. Kul för det var ändå 15 startande i 70 cm klassen (och två i KM klassen). Jag har gett henne medicinen mot insulinresistens i drygt tre veckor och hon har blivit mycket piggare och fräschare. Nu är det hennes bra period höst och vinter. Det är på vår och sommar som hon mår sämre. Toppen om medicinen skulle hjälpa henne att må bättre nästa sommar.

SONY DSC

Superman kan nu nästan ses som inriden. Linnea har ridit honom mest men även jag har hoppat upp två gånger. Han är ganska styr- och stoppbar och rids i alla gångarter både på ridbanan och ute i skogen. Går att rida ut på själv och i sällskap. När jag tömkör honom är han riktigt fin. Stadig på tömmen och gör allt jag ber honom om. Imorgon ska Linnea prova att hoppa några små hinder och sedan kommer han att få ledigt någon månad innan vi fortsätter utbildningen. Ska kolla om jag kan fixa en film på honom när vi tömkör. Han har biffat på sig en hel del sedan i vintras när kortet nedan togs. Fortfarande är han alldeles för fet. Vet inte riktigt vad han lever av för han får bara en tuss hö nattetid 😉 .

SONY DSC

Heleen rids några gånger i veckan. Det är en snäll, känslig, framåt och trevlig ponny. Linnea gillar henne mycket. I måndags fick hon rycka in på Linneas hopplektion på UPK. Det var första gången som Linnea hoppade flera hinder i rad. Allt gick hur bra som helst även om Heleen blev lite pigg i slutet. Senan ser fortsatt bra ut.

SONY DSC

Så det var en uppdatering på hästfronten! Tar tacksamt emot alla tips om kliniker och veterinärer!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Long time, no see – veterinärfunderingar

 1. Jenny skriver:

  Hu, inte Emilia!

  Jag, och flera andra i mitt stall, använder oss av Anna på MK.

  • hnsta skriver:

   Jag har bara hört positivt om Emlilia och det jag gillar är att hon säger vad hon tycker utan att linda in det. Har även hört positivt om Anna på MK. Ska ringa runt imorgon och kolla om det skiljer i pris.

   • Jenny skriver:

    Jag har också hört folk som är nöjda med Emilia och att hon är rak gillar jag. Dock har vi inte så bra erfarenhet av henne i vårt stall, gjort sitt jobb (endast vaccinationer), men lite snorkig på nå’t vis. Och hutlöst dyrt var det också.

 2. Jennie Pettersson skriver:

  Om du ska röntga och göra en check och kanske eventuellt en utredning så skulle jag åka till klinik. Då kan fler kolla på både häst och plåtar och allt dom behöver finns på plats. Jag har varit på både Mälaren, till Emilia och på Ultuna. Har inga dåliga erfarenheter nånstans men numera åker jag alltid till Ultuna och till Karin Holm. Superbra veterinär som lyssnar och förstår! Alltid mitt förstahandsval och kan varmt rekommendera henne. Kul för Linnea att det går så bra! 🙂 Lycka till med allt!

 3. Annica skriver:

  Jag hade Emilia här hemma. Tyckte hon var superbra, och jag kan kolla vad det kostade men minns att det var billigare än exportröntgen på klinik och jag tog fler bilder än de vanliga. Många åker till MK, men det beror nog vilken vet man får. Annars har jag mest erfarenhet av Täby och där tycker jag alla är bra.

 4. hnsta skriver:

  Ja, just det! Täby kan vara ett alternativ också. Ska som sagt var ringa runt lite och sedan bestämma mig för vart vi åker. Jag gillar också Emilia, men Jennie har en poäng med att det kanske är bättre att åka dit där det finns flera veterinärer på plats och all utrustning finns för koll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s