X har åkt hem, avslutade med tömkörning för Anders Eriksson

Den 7 september kom X hem till oss för inridning. Hon var lite spänd i början. Det är en stor grej för en treåring att byta kompisar, människor och miljö. X är en häst med egen vilja och hon tyckte det var lite konstigt när vi började hänga på henne. Första gången jag lade armen över ryggen och lade lite vikt på lättade hon i fram och sparkade bakut. Undan för undan vande hon sig vid att vi hängde på henne. Samtidigt jobbade jag henne en del för hand och longerade henne för att träna in kommandon.

Efter ungefär tio dagar satt Linnea på henne för första gången. Hon var tryggast när jag stod på backen, men även jag satt upp för att hon skulle vänja sig vid en tyngre ryttare. Sedan åkte vi till Mallorca och hon fick en veckas välförtjänt vila.

Sista gångerna kopplade vi loss linan och jag red henne med Gunnar på backen. Första gången utan ledare var hon lite tveksam. Stannade och växte fast. Sparkade bakut någon gång när jag duttade med spöet. Med hjälp av Gunnar gick hon fram och när hon travade med någorlunda bjudning gav vi oss.

Andra gången hade poletten trillat ner. Det är det som är så himla roligt med unghästar. Jag red henne i skritt och trav. Gjorde igångsättningar och avsaktningar och svängde. X var verkligen duktig. På kvällen bestämde vi att det var dags för X att åka hem. Jag fick äran att tömköra ett pass för Anders Eriksson som avslutning!

Idag har vi därför varit på tömkörning för Anders Eriksson. X var lugn och cool trots att hon kom till en ny plats. Var superduktig i tömkörningen. Klev över bommar och gick fint att styra. Anders tyckte att hon inte var riktigt jämn på tömmen först (inget konstigt eftersom hon inte är tömkörd så många gånger).

Provade också att tömköra på volt. Först ville hon stoppa ut baken och vi lade tömmen bakom rumpan och fick henne att spåra bättre. Om jag håller tömmens öglor i vänster hand ska jag ha ”körfattning” på den handen eftersom det är lättare att korta och länga tömmen med den fattningen. Höger handen kan jag hålla i tygelfattning. Gärna göra en brygga av tömmen från vänster till höger hand för att rama in henne än mer. Det blev stor skillnad när jag höll så. Provade även att sätta på henne en ”Flyingestropp” och koppla tömmen genom öglan till bettet och sedan tillbaka till gjorden igen. Det gjorde att hon blev ännu bättre inramad. Jag ska också tänka på att ge ett kommando för avsaktning. Nu gav jag flera. Ooops så det kan bli när man inte tänker sig för ;).

X imponerade stort och orkade jobba en hel timme. Visst var hon trött men inte fysiskt trött utan mer psykiskt. Hos oss har ett arbetspass oftast varit kring 15-20 minuter. Det är en positiv häst som vill jobba. Kan ha lite egen vilja om hon inte förstår men när polletten trillat ner är hon okomplicerad. Tror att Anna kommer att ha stor glädje av henne i framtiden.

Nu åker hon hem och får en välförtjänt vila över vintern!

SONY DSC

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s