Jura och Diablo har besökt tandläkaren idag!

Idag lastade jag Diablo och hämtade Jura hos Anna och åkte till Ulvs-Väsby. Det var dags för tandläkarbesök av Thorleifur. Väl framme fick vi vänta lite innan vi började med Diablo. Hans tänder kollades i vintras av en annan veterinär och vi tog bort en tand med en fraktur. Jag har dock inte tyckt att han varit tillfreds i munnen och jag är glad att jag litade på magkänslan och tog med honom trots att det är knappt ett år sedan han kollades.

Han hade rejält med sår på båda sidorna och var vass. Dessutom hade han några tänder som stuckit iväg och nött ner tänderna på motsatta käken. Det var en hel del att putsa och fixa till. Förhoppningsvis kommer han att kännas bättre att rida nu. Vila från bett i fem-sex dagar. Om han äter normalt är det lagom med återbesök om ungefär två år.

SONY DSC

Nästa häst var Jura. Jag har inte ridit henne så många gånger innan jag ställde av henne. Hon var avstängd och mycket stressad de få gångerna. Det fanns två lägen; antingen slog hon en massa med huvudet eller så knäppte hon av och släppte allt stöd. Sa direkt att det kändes som hon var hopdragen med graman och det visade sig att hon ridits med det hos tjejen som hade henne för försäljning. Har pratat med förra ägaren och där hade hon ridits med vanligt tredelat bett utan hjälptyglar eller martingal. I alla fall så kändes det befogat att ta med henne till Thorleifur innan vi börjar sätta igång henne igen.

SONY DSC

Jura var också rejält vass och hade sår. Troligen har hon gått så länge, länge. Thorleifur trodde att hon skulle bli mycket bättre i munnen nu när vi fått bort det vassa. Tredubbel islandshästdos krävdes för att få henne att gå ner i varv. Sedan var hon groggy i nästan en timme efter. Jag hann fika och få prata en stund med alla trevliga människor på Ulvs-Väsby. Tack för att vi fick komma Malin! Vilket jobb ni lagt ner och ni har verkligen fått det fint!

Lilla Jura skötte sig jättebra i både lastning och på plats i främmande stall. Släppte av henne hos Anna igen. Hon kommer hem på fredag nästa vecka och veckan därpå skor vi henne och börjar sätta igång henne igen. Även Jura kan vänta två år till nästa tandkoll. Unga hästar upp till sex års ålder behöver kollas varje år. Äldre hästar behöver inte kollas lika ofta. Äter de normalt och känns okej att rida räcker det med vartannat år.

Thorleifur är utan tvekan den mest kompetenta hästtandläkare jag vet. Otroligt kunnig, skicklig och har mycket stor erfarenhet. Han kommer igen senare i höst och då hoppas jag kunna åka med Sibban och Superman.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s