Idag har vi provat WE

Idag har jag, Mikaela och Marie varit på UPK och provat på Working Equitation. Linnea har tränat en del WE och jag har varit med och tittat på men aldrig provat det själv. Måste säga att jag är positivt överraskad över hur roligt det var. Hästarna blev lösgjorda och man hade stor nytta av flera av hindren när man tränade olika dressyrmoment. Ett mycket bra och roligt komplement till den vanliga dressyträningen!

Ulrika som höll i träningen är en av landets bästa WE ryttare och hon var mycket inspirerande att lyssna på!

Vi började med att rida över bron. Sibban som är en cool häst som inte tittar på speciellt mycket fick börja och hon gick över utan att tveka (det gjorde även de andra hästarna). Det var lite konstigt att gå ner från bron men det gick bättre och bättre. Fick trava fram och göra en övergång för att skritta över bron och sedan göra en övergång till trav efter.

Nästa övning var skänkelvikning över en bom. Det tyckte Sibban var lite konstigt. Vi började med att kliva över med frambenen så att bommen låg mitt under ryttarens skänkel. Sedan flyttade vi hästen åt sidan, gärna åt det håll hästen har enklast för till att börja med. En lösgörande övning som vi behöver träna vidare på.

Fortsatte sedan med att rida två tunnor. Rida mittemellan och svänga höger runt första tunnan, göra en övergång i skritt och sedan fortsätta med nästa volt åt vänster. Om hästen inte var riktigt lösgjord gärna ligga kvar något extra varv om det behövdes.

Därefter enkelslalom. Här skulle man rida så nära pinnarna som möjligt för att få en så rak linje som möjligt. Först i trav och sedan provade vi i galopp. Sibban är stor i galoppen och hade svårt att få plats men genom att rida två pinnar innan jag svängde lyckades vi rida linjen i hyfsat bra balans. Vi har knappt börjat titta på förvänd galopp, men det kändes inte så tokigt!

Fållan stod näst på tur. Där skulle vi rida in och rida ett varv i trav åt varje håll. Därefter provade vi i galopp. Volten i fållan blir ganska liten och fick på ett naturligt sätt Sibban att samla sig. Först så gick hon i kors men jag provade igen efter en stund och då fick vi till en fin samlad galopp som kändes bra!

Nästa övning var klockan. Där skulle vi rida in och klämta i klockan för att sedan rygga ut. Sibban brukar tycka att ryggningen är lite läskigt men här ryggade hon fint och rakt bakåt.

Red sedan parallellslalom. Det var också svårare än vad det såg ut. Först skulle man rida runt pinnen (en bit ifrån), sedan rida rakt fram mot nästa pinne och vända runt den. Här fick man verkligen se till att få med sig yttersidan för att komma runt på de små volterna. Sibban gjorde det bra sista gången och det kändes som jag fick kontroll över bogarna.

Sista hindret var grinden. Första gången lyckades jag inte hänga tillbaka repet, men gång två klarade vi det. En övning där man måste få hästen att lyssna steg för steg. Mycket nyttigt!

Summa summarum tyckte vi alla tre dressyr- och hopptjejer att det var jätteroligt. Mycket svårare än vad det såg ut och det kräver lösgjorda och lydiga hästar. Alla våra femåringar skötte sig med bravur! Här en film på Ulrika och hennes Lusen för att ni som inte vet vad WE är ska förstå vad det är för något:

Sedan red vi till hoppbanan och passade på att hoppa banken och ett litet kryss som stod där. Så himla roligt och vi kände oss som ponnybarn på nytt. Avslutade med trevligt umgänge och skitsnack på parkeringen där Mikaela bjöd på hembakta, suveränt goda (och säkert nyttiga 😀 ) bullar och kaffe.

När jag åkte hem kände jag mig så där lyckligt bubblig som man blir efter en bra må-bra-dag i hästens och trevliga vänners sällskap. Tack tjejer och detta måste vi göra igen!

Har jag sagt att jag älskar min häst? Hon må vara lite stor och jag kan absolut inte ta till vara hennes kvaliteter men hon är galet okomplicerad i många lägen. Lugn och trygg på bortaplan och med nya saker. Hon litar på mig och jag litar på henne och sedan har vi roligt! Det är det allra viktigaste. Sibban är en riktig mattegris som gnäggar när jag öppnar transportdörren och gärna ställer sig med mulen mot min kind i flera minuter. Underbara, fantastiska häst! Vad skulle jag göra utan dig ❤ ❤ <3?

SONY DSC

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s