Dressyrträning för Uffe och Linnea har ridit för Ylva

Igår körde vi två dressyrträningar på samma kväll!

Jag började med att rida för Uffe i Happsta. Hann rida fram några varv i alla gångarter innan Uffe kom.

Det första jag fick göra var att rida runt fyrkanten i trav lättridning med fokus på rund och låg form. Sibban var lite på men jag fick fin känsla när jag vågade mjukna. Inte bromsa utan bara följa i rörelsen. Det är svårt med en så framåt häst som Sibban. Jag vill gärna bromsa lite mycket och då blir hon markbunden. Gick in på volt och red några varv på volten innan vi bytte varv och gjorde samma sak i andra varvet.

Galopperade sedan med samma tänk. Bara följa henne mot en stadig hand. Måste tänka mer rakriktning i hörnen och låta henne balansera sig själv. Det är viktigt att rida fram henne för att hon ska bli varm i kroppen och våga jobba genom kroppen.

Förklarade att jag tyckte att hon lade sig på lite i övergångarna och stretade lite ibland. Vi fick då rida fyrkantspåret och mitt på varje kortsida och mitt på varje långsida samla gångarten för att sedan rida fram igen. Det är upprepningen som gör övningen och inte en perfekt halvhalt varje gång och som vanligt hade Uffe rätt. Samlingarna/halvhalterna blev bättre och bättre ju fler varv vi red. Fokus på att rida fram henne för sätet. Red sedan en diagonal där vi började med att samla traven och sedan mata på. Sibban kändes som en miljon.

Red sedan galopp runt fyrkanten. Sätet följer och rider fram och handen samlar. Det kändes som vi galopperade hur fort som helst. På böjda spår vill jag gärna förböja henne i dagsläget och jag måste jobba mer med rakriktning för att hon ska balansera upp sig bättre. Jag måste våga utmana och rida vidare även om hon tycker det är jobbigt och blir lite bekväm.

Fortsatte sedan med att rida skänkelvikningar längs förlängda hörnlinjen. Återigen ville jag förböja henne och hon ville bli lite markbunden i sina rörelser. Tänk vägen, gångarten och sedan flytta åt sidan. Luta mig något åt det håll jag ska för att ”välta henne” lite åt sidan. Måste rakrikta henne på yttertygeln och få känslan av att kunna ställa henne åt andra hållet om så behövs. Skänkelvikningarna blev bättre men det här måste vi öva på!

Red sedan tempoväxlingar där jag ökade några steg för att fortsätta rida fram med sätet och samla med handen och sedan öka igen. Sibban kändes fantastisk!!!! Avslutade med några uppridningar där jag skulle känna att hon växte uppåt och att hon sa här kommer jag till domaren. Rida traven ända in i halten. Här kändes hon riktigt fin att rida, formen kom upp och hon gjorde allt jag bad henne om. Avslutade sedan och lade ner min duktiga fina häst!!!

SONY DSC

När jag kom hem åkte vi till Tuthammaren för att Linnea skulle träna för Ylva. Jag såg inte inledningen men Linnea sa att Diablo varit ganska så dryg att få på tygeln. När jag kom gick han dock fint. De jobbade mycket med att våga hålla i hästens mun med ett jämnt tryck (tänk en häst i varje tygel) och att våga rida fram frambenen (dvs att våga trava framåt in i handen). Jätteroligt att se och de är så duktiga tillsammans!!!

SONY DSC

RAKRIKTA MER I ALLT. VÅGA FÖLJA MED SÄTET UTAN ATT KLÄMMA MED BENEN. SAMLA GENOM ATT LÅTA HAND OCH SÄTE MÖTAS.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s