Äntligen en sadel…..

Jag har som bekant letat en sadel en längre tid. Sibban är en rörlig häst och jag blir inte yngre med åren (konstigt va? 😉 ). Sadeln som jag har letat efter har varit en med bra balans som hjälper mig att sitta rakt upp och ner, midjan måste vara smal och jag behöver få hjälp av knästöden. Problemen brukar vara att sadlarna är tillverkade för mer långbenta ryttare. Jag är knappt 1.60 lång och har korta rokokoben. Det är få sadlar som ger mig det stöd som jag behöver.

I alla fall har jag haft ögonen öppna ett längre tag. Jag har provridit och provsuttit mängder med sadlar under året men det är få som jag gillat och framförallt som Sibban har accepterat. Nu hittade jag en Passier Optimum från 2009. Sadeln är 17 tum i sitsen men har kåpor som till en 16 tum sadel. Den är tillverkad till en ryttare som var 158 cm och bara riden i 10-15 gånger innan hon blev hästlös. Sedan har den hängt. Köpte den på vinst och förlust för en tredjedel av nypriset och tänkte att jag säljer den igen om den inte passar.

optimum

Under Sibbans vila har jag också investerat i en Ogilvy dressyrpadd som jag hittade på tradera. Det är en pad som formar sig efter hästen och som har en stötdämpande förmåga. Sibban är känslig i ryggen och därför kändes det som en god investering. Hon har tydligt visat att hon föredrar pad framför utan. Rider med en mattespad under hoppsadeln.

ogilvy

Jag har ridit i sadeln med paden vid tre tillfällen. Den har legat stilla och jag sitter bra i den. Upplever att jag får stöd men att jag inte är låst. Känns nästan som att hitta hem. Jag kan fokusera på hur jag inverkar och inte bara på att inte skumpa av ;). Hoppas känslan fortsätter så!!! Idag började vi med att rida ut en sväng för att avsluta med lösgörande arbete på ridbanan. Första passet på ridbanan på över två månader.

Red lösgörande arbete där jag fokuserade på att Sibban skulle runda sig runt innerskänkeln. På långsidan vände jag in framdelen och jobbade med att hålla kvar henne på spåret med innerskänkel. Mitt på långsidan vände jag över ridbanan och jobbade andra sidan på andra långsidan. På kortsidorna red jag först bara rakt fram men efter en stund lade jag in volter där jag fortsatte jobba med samsidiga innerhjäper. Jag satt ner och det kändes enkelt. Sibban blev mycket fin av jobbet.

När det kändes bra i traven stannade jag på volten och fattade galopp. Vänster fattningen gick bra. Till höger vräkte hon sig mot innerskänkeln och sparkade bakut. Jag brydde mig inte så mycket utan fortsatte att galoppera något varv innan jag bröt av. Fortsatte sedan med att få henne undan för innerskänkeln i skritt och provade sedan att fatta galopp från skritt. Först så försökte hon göra samma sak men jag var mer noga med att hon skulle följa mitt tänkta spår och korrigerade med innerskänkeln. Därefter gjorde hon en fin och lugn högerfattning. Duktig häst. Fortsatte sedan att göra någon fattning för vänster skänkel som första gången var lite explosionsartad. Koncentrerade mig på att göra så lite som möjligt och fick till två fina lugna fattningar (en åt varje håll). Då gav vi oss och jag travade av en mjuk och fin häst. Duktiga. fina, fantastiska häst ❤ .

IMG_9848

Jag har bestämt mig för att backa bandet på Sibban. Jobba henne själv utan tränare någon månad och mest rida ut och hoppa. Inte försöka rida upp formen på henne utan låta henne bli lägre och rundare. Fokus på att ryggen ska vara med och att hon är lugn och avslappnad. Mycket uteritter och så ska vi hoppa minst en gång i veckan. Fokus på att det ska vara enkelt och att vi ska vara nöjda efter våra pass. Hoppas att vi nu äntligen har hittat VÅR dressyrsadel. Nu är jag nyfiken på vad ni har för sadel på era hästar 🙂 .

sibb10

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Äntligen en sadel…..

 1. backstromemma skriver:

  Jag köpte en ny Equipe Emporio i vintras. Mycket nöjd med den! Ligger bra på Lego och är mycket skön att rida i. Ger bra stöd utan att vara för mycket.

 2. Annica skriver:

  du vet vad jag, en Passier Optimum som är sydd efter mig och Birka. Den är helt underbar, jagh ar suttit som en smäck i den och aldrig trillat av. Älskar den.

  • hnsta skriver:

   Hoppas, hoppas, hoppas att jag och Sibban kommer att älska vår Optimum lika mycket som du och Birka gillar er. Efter första dressyrpasset känner jag mig mycket positivt inställd. Ska senare i höst kontakta Ingdams och be dem kolla sadeln åt oss.

 3. Moa skriver:

  Härligt om ni äntligen hittat ER sadel! Jag älskar min Childeric DFL men är nästan ännu mer förtjust i den DI jag köpte till Tingla. Den är så liten och nätt och Close Contact att det känns som att rida barbacka. Det känns också som jag får sån god balans i den att jag faktiskt blivit lite småkaxig av att rida i den. Varit ute & galopperat Tingla själv och rejsat med Shira på ängen. 🙂

  • hnsta skriver:

   Childeric var en av de sadlar som jag helst ville ha. Det är fortfarande den sadel som jag gillat allra bäst. Kontakten, mjukheten och greppet i lädret är fantastiskt. Har provat fyra olika Childeric på Sibban genom åren och hon har sagt usch, fy, blä varje gång. Tyvärr hade jag inte råd att köpa en sadel för 20-25 000 kr denna gång. Men vinner jag pengar någon gång ska jag måtta en ny Childeric till mig och hästen.

 4. Precis som du beskriver fattningen i höger gör hennes mor i vänster. Jag tror att jag hittat ett motmedel. Jag måste vara extremt noga att hon är lösgjord i det varvet innan jag fattar och att jag har henne ordentligt på yttertygeln. Slarvar jag det minsta så slår hon mot skänkeln och kastar sig inåt.Kram

  • hnsta skriver:

   Samma här! De är kopior mor och dotter i mycket <3. När jag känner att hon går emot höger skänkeln och inte är hundra eftergiven i det varvet kommer explosionen. Måste verkligen få henne rund för innerskänkeln och tänka ytterbak under kroppen. Sedan måste jag försöka göra en minimal hjälp och inte "göra för mycket". Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s