Vi sörjer….men det verkar sluta lyckligt….

I tisdags förra veckan knackade Gunnar på hemma hos oss på morgonen och sa att allt inte var som det skulle med Zaba. Hon och Sibban gick på bete i Hamra. Snabbt på med kläderna medan tankarna snurrade. Vad var fel? Kolik eller håller hon på att föla? Hon skulle föla först i början av juli och det var i så fall alldeles för tidigt.

Väl på plats tyckte både jag och Gunnar att det såg ut som hon höll på att föla. För säkerhets skull hade vi veterinären i telefonen på väg att kasta sig iväg, men visst var det en fölning. När fölet kom ut gjorde det enligt skolboken; andades och var uppe på bringan inom en minut. Naturligtvis var det ett litet stoföl precis som jag önskat. Vacker och såg fin ut. Fölet gjorde resningsförsök men det fanns ingen styrsel i kroppen och lederna var ”alldeles för mjuka”. Sugreflexen var i stort sett obefintlig när jag försökte nappa henne, men blev något bättre efter några timmar.

Zabaföl

Hämtade transporten och körde hem henne och mamma till stallet. Zaba var otroligt tålmodig när jag mjölkade ur henne. Tror att hon förstod att allt inte var som det skulle med lilla bebis och att vi försökte hjälpa till. Vi nappade på veterinärens inrådan med 1 dl varje halvtimme och hoppades att bebis skulle pigga på sig. Tyvärr blev det inte så och istället tog vi det ledsamma beslutet om att avliva henne.

SONY DSC

Vi sörjde och Zaba sörjde. Jag hade hoppats mycket på den här fölungen efter att ha sett Diablos fina avkommor med halvblod. Det skulle bli min nästa ridhäst var planen. I alla fall fick Zaba stå över natten med sin döda fölunge. Det är viktigt att stoet får stå med det döda fölet tills hon själv förstått att den inte lever längre. På morgonen hade hon täckt över fölet med halm och ville ut till kompisarna igen.

På facebook sökte Lövsta stuteri samtidigt efter en amma till ett föl vars mamma var skadad. Jag hörde av mig dit och Karin från Lövsta kom och hämtade Zaba några timmar senare. Zaba sprutades med prostaglandin för att fejka en förlossning samtidigt som fölet introducerades. Hon tog emot honom och lät honom dia direkt. Dagen efter var han hennes fölunge och hon vaktade honom mot andra hästar. Enligt Malin verkar mammahäst också vara betydligt gladare och lyckligare nu när hon har en egen bebis att ta hand om. Jag är så glad över att det fungerade, både för Zabas skull och för fölets. Zaba kommer nu att bo på Stjärnborgs gård fram till avvänjning och jag som inte skulle ta fler halvblodsföl har bestämt mig för att seminera med en halvblodshingst i år igen.

Nu ska jag bara försöka bestämma mig för vem som ska bli far till nästa års fölunge…. Jag som inte ens brydde mig om att åka på hingstvisningen i år och som följde bruksprovet så där halvhjärtat. Zaba är i alla fall nöjd och får göra det som hon är bäst på nämligen att vara mamma <3. Det som började som en sorglig historia får förhoppningsvis ett fint slut.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vi sörjer….men det verkar sluta lyckligt….

  1. Tove skriver:

    Vad fint att det kunde bli så bra av något så himla tråkigt. ❤ Fina Zaba.

  2. Klara Forsström skriver:

    Tråkigt med Zabas föl men skönt att hon fick ta hand om en ny bebis ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s