Tänk efter före…..

Idag när mycket av vår kommunikation sker via SMS, facebook och fler och fler lägger ut sina liv via bloggar har det blivit enklare att vara kritisk och säga saker som man troligen aldrig skulle våga säga direkt till en annan person i andra sammanhang. Ofta blir det skrivna ordet skarpare än vad det sagda ordet blir och det blir svårare att tolka för mottagaren. Det är lättare att såra en annan person genom några ogenomtänkta kommentarer och ibland blir det på gränsen till mobbning i kommentarsfält.

Jag är vuxen och har själv valt att skriva och göra mina inlägg offentliga. Det jag skriver är mina åsikter och jag är inte rädd för att stå upp för det jag tycker och anser. Jag är heller inte rädd för att ändra åsikt och erkänna att jag har fel. Även jag tycker mycket och jag säger vad jag anser om jag blir tillfrågad. Däremot skulle jag aldrig kritisera någon genom att fälla en negativ kommentar på en blogg eller på facebook utan att ha blivit ombedd.

När det är barn inblandade anser jag att man som vuxen måste tänka på vad man skriver tex när man kommenterar en bild eller en blogg. Barn och ungdomar är känsligare för kritik och påverkas mer. Jag följer en blogg där en ung tjej skriver om sin vardag tillsammans med sina ponnyer. Det är en ambitiös och duktig tjej som jag är övertygad om kommer att nå långt. För inte så länge sedan fick hon onödiga kommentarer från någon ”jag-vet-bäst” person som gömde sig bakom ett anonymt nick. Det gjorde att hon funderade på att sluta skriva och mamman gick ut och ifrågasatte vad man ska tåla som bloggare. Flickan blev ledsen och sårad. Varför kan vi inte glädjas åt andras framgång? Måste vi leta efter fel och slå ner på felen? Har vi så dålig självkänsla att vi måste klanka ner på vad andra gör och hur de gör det?

Det här inlägget hade jag planerat att döpa till Far och son men nu fick det en annan titel. Igår på eftermiddagen red Linnea och Lovisa tillsammans på Diablo och hans fyraårige son Skyborne Kapten Morgan (Lilleman). Lilleman är inte mycket riden, fortfarande unghästvinglig och absolut inte nybörjarsäker. Tjejerna hade en bra dag i solen där farsan Diablo agerade draghjälp när det var dags för galopp. Både ponnyer och barn var glada och lyckliga. Bild på far och son:

SONY DSC

Jag lade ut en bild på Lovisa och Lilleman på hennes facebooksida för att jag tyckte han var så himla söt:

SONY DSC

Det var tänkt att visa som en bild på en älskad ponny och hans duktiga ryttarinna. Lovisa är för lång för honom och är fullt medveten om det själv. Det vet vi och det syns när vi lägger ut bilder på ekipaget. Hon är däremot inte för tung för att rida honom kortare pass någon/några gånger i veckan. I nuläget rids han mellan 20-30 minuter ca två gånger i veckan och körs också någon dag i veckan.

SONY DSC

Ganska snart efter att jag lagt ut bilden kom kommentarer om att hon var alldeles för lång och att ponnyn var för liten. Nu rörde det sig inte om någon dressyrtävling eller uppvisning. Tjejerna red runt på en åker där syftet var att hitta motorn i galoppen. Vem ska rida och utbilda de här små ponnyerna om det alltid ska sitta precis lagom stora ryttare på dem? Det kräver en ryttare med bra sits och balans och det har Lovisa. Just balansen är viktig när man rider unga hästar.

SONY DSC

Ryttare som är lagom stora stora för Lillemans 116 cm torde vara mellan 5-10 år gamla. Hur många av dem är tillräckligt duktiga för att ge den där första viktiga ridgrunden på ett bra sätt? Det finns många exempel på små ponnyer som blir fräcka och för svåra för att det saknats mer erfarna ryttare som utbildat dem. Titta bara på alla de ponnyer som söker till Ponnyakuten varje år. Lovisa är 14 år och rider bra. Hon kommer att ge Lilleman den grund som krävs för att mindre rutinerad ryttare ska kunna rida honom i framtiden. Dessutom har hon hästkunniga vuxna i sin närhet som hjälper henne med ridningen av ungponnyn.

SONY DSC

Istället för att vara så himla tråkigt negativa tycker jag att kommentarerna borde vara: Vad fin han ser ut! Kul att även en så liten ponny får en chans till en bra grundutbildning. När den sitter kommer er ponny att fungera utmärkt som barnponny och kanske också tävlingsponny i framtiden.

SONY DSC

Jag väger mer än Lovisa men rider ändå Linneas B-ponnyer någon dag i veckan. Även om Linnea är duktig på att rida själv, har jag mer erfarenhet och kan hjälpa henne att få dem lösgjorda och lydiga. Inte heller jag rider långa pass, men min ridning på ponnyerna hjälper Linnea att utvecklas i sin. Det krävs en väl grundutbildad ponny för att den ska kunna lära våra orutinerade barn att rida. Se på Ponnyakuten där man ofta får ta in större vuxna ryttare pga att ponnyerna inte fått en stabil grund att stå på.

Efter att Lilleman ridits i 20 minuter galopptränade Linnea Diablo på åkern. Hej vad det gick:

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Kan säga att det var ett lyckligt ekipage. Efter galoppandet var Diablo jättefin att rida och visade upp sig från sin bästa sida:

SONY DSC

Jag skulle med detta inlägg vilja uppmana alla som sitter och kommenterar i sociala medier eller på bloggar att fundera både en och två gånger innan ni lämnar ert avtryck. I vårt fall är Lovisa mycket medveten om att hon är för lång och det är ingenting som vi försöker dölja. Tänk efter innan ni kommenterar och var snälla särskilt när ni kommenterar barn och ungdomar!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Tänk efter före…..

 1. Sandra AW skriver:

  Bra skrivet!!!
  Jättebra även om tjejen är lång för hon har säkert balansen som är viktig särskilt på unga hästar. Kram Sandra

 2. Jennie skriver:

  Så himla bra skrivet Lotta! Det är så onödigt med dessa negativa kommentarena….har man inget positivt att skriva så ska man för fasen låta bli att kommentera!

 3. Tove skriver:

  Jag blev glad idag när du sade att du skulle skriva om det här, och jag blev glad av att läsa dina kloka ord.

 4. Agnetha skriver:

  Dom där små WM är mer viktbärande än deras höjd skvallrar om 🙂 I Wales har genomtiderna vuxna ridit dom över bergen! Självklart är det lite större barn/ungdomar som måste rida in små ponnyerna! Helt rätt och det ser jätte roligt ut precis som det ska vara!

 5. Malin skriver:

  Bra Lotta! Viktigt och sant. (Dessutom fina bilder!) 🙂

 6. Klockrent som vanligt. Oftast är det väl den svenska avundsjukan som plockar fram illviljan hos folk. Superduktiga tjejer bägge två!!!!!!!!!!!!

  • hnsta skriver:

   Precis vad jag tror också Bettan. Det är den svenska avundsjukan som gör att man inte kan unna någon annan framgång utan att trycka ner personen om man kan…..

 7. Annica byström skriver:

  Superbra skrivet!! Tyvärr är det MÅNGA som skulle behöva läsa och tänka efter innan de uttrycker sig i både text och mun. Ta reda på fakta istället för att ta något för givet. Angående någons längd och tyngd, så rider jag min dotters c-ponny nåt kortare dressyrpass trots att jag är nästan 4 ggr så tung som min dotter. Det gör jag ju för att jag ska kunna utbilda min dotter bättre och få en tydlig uppfattning hur ponnyn är att rida. Det kan man ju inte se enbart från backen alla gånger. Men för det sitter jag ju inte och nöter i en timme utan vi kanske pratar om minuter. Jag tycker att du gör ett fantastiskt jobb med alla dina hästar och ponnyer Lotta. Och man utsätter ju inte sina djur för något som gör dem illa. Tvärtom!! En busig häst/ponny som inte är rätt utbildad kan ju bli rent av farlig. Stå på er alla som lägger hela sin själ till att göra någon annans liv bättre. Och vet man inte vad man har gett in sig på är det aldrig fel att ta hjälp utifrån. Din granne kanske är bättre på en sak och själv är du bättre på nåt annat.
  Tack för ordet!!
  Annica B

  • hnsta skriver:

   Kul att det går bra för Madeleine och Smart. Tror att vi gör helt rätt som rider på våra barns ponnyer emellanåt och hjälp behöver alla ta emellanåt för att utvecklas. Hur är det med benet? Kram

 8. Anneli skriver:

  Håller fullkomligen med, har fått gått in i försvar för personer jag inte känner, då påhoppad har varit tuffa. Då har jag själv blivit påhoppad. Jag förstår inte hur Andra kan dömma utan att besökt eller känner personer och dra slutsatser direkt, utan att prata med person, proffs eller ej, den person som besserwisser hoppar på kanske ha otrolig erfarenhet, utbildning, kunnighet. Men en del behöver inte briljera eller hoppa på andra, gläds och byt erfarenheter, men hoppa aldrig på personen utan att ha 100 fakta innan. Man kan ge tips och råd i snäll skriven ton. Jag är i mot mobbing i all dess form. Ord slår hårdare än slag.

 9. Caroline Norlen skriver:

  Hej,
  Mkt bra skrivet! Jag har ridit och utbildat småponnyer långt efter b-ponny ålder, klart jag också är lite för lång men absolut inte för tung för att rida mina wm. Och vem ska annars utbilda eller rida till desss små hästar? Ska jag kasta upp min 6-åring som inte alls har samma balans eller riferfarenhet att utbilda en ponny. Och nej, han rider inte bara unghästar utan har välutbildade läromästare!
  Bra skrivet och folk borde ta reda på bakgrundsfakta innan kommentarer bilder och dyl.

 10. Amanda skriver:

  Helt rätt! Jag vet inte hur många gånger man fått höra bakvägen när jag trimmat ridskolans ponnyer ibland om att jag är för stor med mina 53kg haha! Jag balansen så det känns oftast inte ens konstigt och eftersom ponnyerna är glada och samarbetsvilliga antar jag att de inte har samma åsikt som ”de snackande personerna! 😀

 11. Anna Olofsson skriver:

  Håller med till fullo. Är själv så trött på all ”mobbing” via facebokk mm. Har funderat starkt på att gå ur vissa grupper på facebook pga detta.
  Med vänlig hälsning
  Anna

 12. stina stabo skriver:

  Fina söta ponnier med fina ryttare! Tror ekipagets balans är så betydligt mycken viktigare än vilken längd eller vikt häst och ryttare har! Å så att man har kul förstås, och de har de allt allihop!
  Kram
  /stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s