Uppdatering Sibban

Som ni säkert märkt har det inte stått någonting om Sibban i bloggen på länge. Det beror på att jag haft en svacka och inte orkat rida henne de sista två veckorna. Sibban är en häst som blir bäst om hon rids 5-6 dagar i veckan och hon får inte vila mer än max en dag i följd. Går hon sporadiskt är hon så himla mycket på hugget att det är svårt att uppnå lugn och harmoni. Jag hinner inte rida mer än ca 4 gånger i veckan och det blir lite lite. När orken tröt ställde jag därför av henne och motionerade bara ponnyer istället. För tillfället är faktiskt ponnyerna roligare än Sibban och jag får inte lika ont i kroppen när jag rider de små som min stora häst.

Sibban är en fantastisk häst men också mycket häst om ni förstår vad jag menar? Hon vill massor och bjuder fram i alla lägen men kräver också mycket från mig som ryttare. Jag måste rida med små hjälper och vara precis och om jag inte ridit på ett tag vet jag att det kommer att bli pass där vi inte är helt överens om hur fort man får springa. Jag har aldrig haft en häst som inte klarar av att vila (jo, långa vilor går bra), men Sibban är en sådan häst där det inte fungerar att rida bara 3-4 dagar i veckan. Eftersom jag visste att jag inte skulle orka rida så mycket som hon kräver valde jag att ge henne en microvila på 12 dagar istället.

Nu har jag ridit två pass på henne. Först ett pass på ridbanan och det kändes över förväntan. Så skönt att ridbanan var ridbar igen och i slutet när hon rastat sig i 40 minuter kändes hon ganska fin. Trots allt börjar hon bli vuxen och det går att rida henne mer ”på riktigt”.

Igår red jag ut på förmiddagen. Det blåste och snöade och Sibban var tittig, pigg och mycket framåt. Vet inte hur många avsaktningar och halter jag fick göra innan hon började lyssna på mig och inte älgade iväg med stora steg i traven. Galopperade sedan på Gelavägen för att hon skulle få springa av sig. Hade martingal på henne för då känner jag att jag har lättare att få stopp i galoppen. Hon blir gärna lite stark och då har jag lite väl lång stoppsträcka för att det ska kännas bekvämt i magen. De sista fem minuterna var hon magisk.

galopp3

Sibban är en bra häst och med ett temperament som säger framåt, framåt och framåt samtidigt som det finns humör om man ställer för mycket krav på henne. Lite het och samtidigt känslig, så känslig. Får hon välja själv älgar hon iväg i stora steg i trav och galopp. Man måste påminna henne om att man sitter däruppe och att det inte är okej att springa så fort man orkar. Samtidigt är framåtbjudningen något man måste ha när man kommer till större klasser. Hoppas att jag ska orka förvalta denna fina häst. Hon är den bästa häst jag haft men samtidigt den häst som krävt mest av mig som ryttare och som gör det varje gång jag rider. Men det är också på hennes rygg som jag upplevt mest magi och sedan är hon världens goaste häst och en riktig mattegris.

sibb5

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s