Sadelutprovning hos sadeldoktorn

Jag har haft många funderingar på sadlar under senaste året. Tror att jag provat 10-15 stycken och det är få som min kräsna fuxtjej tyckt är okej. Childeric älskade min rumpa (provat tre modeller, två DAC och en DI) men Sibban sa nej tack varje gång. Jaguar har jag provat två modeller. De blev för svängda i bommen och låg inte still på ryggen. Sedan har jag provat Prestigemodeller i dressyr som Hippos, Leonardo D, D1, Venus och hoppmodeller som Golden Star, Roma och Arezzo. Ingen har fallit min känslig fröken i smaken.

Istället har jag ridit på i min gamla Röösli från 1983 som jag köpte av min hovslagare till Stina 2011. Den låg som ett smäck på Corren när jag red henne och har blivit även Sibbans favoritsadel. Camilla lånade den till Lilleman och även på honom låg den kanonbra. Det är en sadel med fantastisk balans helt enkelt och om man provat så många sadlar som jag genom åren vet man att det är få sadlar som har en sådan balans.

Igår hade jag bokat in en sadelutprovning med Jimmy (Sadeldoktorn) på Flinkbackens gård. Vägbeskrivning fick jag på eniro, men det var inte den enklaste vägen jag hittade. Från Örsundsbro bar det ut på diverse småvägar. Jag körde fel två gånger men så småningom hittade jag dit, bakvägen naturligtvis. Det tog ungefär två timmar dit, hem åkte jag via Enköping och det gick fortare, framförallt var det bättre väg.

Jimmy kollade på Rööslin och tyckte att den låg bra på Sibban. Han skulle stoppa om den. På sådana här gamla Röösli är dessutom bommen möjlig att ändra. Röösli var en av de första sadlar där man lyckades pricka hästens och ryttarens balanspunkter. Det finns en ny sadel (Adelinde ? ) som också gör att ryttaren sitter rakt upp och ner.

Rööslisadlarna tillverkas fortfarande på samma sätt. Under åren har dock bommen bytts ut. Först mot en plastbom som bara höll några år och sedan mot en träbom igen. Denna nya träbom går inte att ändra bomvidd på och Jimmy tyckte att jag skulle vara rädd om min sadel (som dessutom är i mycket gott skick). Nu är jag spänd på att provrida den med ny, mjukare stoppning. Hoppas, hoppas att den fungerar.

Hoppsadeln som jag köpte på Tradera i höstas, en Prestige Sydney, men som jag inte vågat rida med då den var hård och ojämn i stoppningen passade också. Den var för vid tyckte Jimmy och skulle värma om bommen och stoppa om den.

sidney

Det kändes nästan som jag tjänat 20 000 kr när jag åkte därifrån. Om det här fungerar kommer jag att ha två sadlar som går att göra om när/om Sibban ändrar sig i kroppen. Håll tummarna för att de känns bra när jag rider i dem!

Idag red jag ut med Linnea på Rainy och Emelie på Diablo. Vi red runt Rista T med en sväng upp på galoppvägen i skogen. Alla hästarna var pigga och glada. Rainy till och med skuttade en gång i galoppen. Svarta hingsten njöt av att få komma ut i skogen med sin favoritryttare. Så mysigt att galoppera i snön!

Här är samma väg i höstskrud som vi red på idag:
uteritt2

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sadelutprovning hos sadeldoktorn

  1. Jenny skriver:

    Åh, så bra att Jimmy kunde hjälpa dig och Sibban med sadlarna. Hoppas verkligen att de kommer att fungera nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s