Laga skifte…..

Jag är uppvuxen på västgötaslätten utanför Lidköping. Där ligger gårdarna utspridda med åkermarken runt omkring. Åkrarna är stora och så är även traktorer och tröskor som används på åkrarna. Egentligen påminner landskapet en hel del om hur det ser ut utanför Uppsala.

Förr i tiden låg gårdarna i byar. Varje gård skulle ha en andel i varje åker, en teg, för att alla gårdar i byn skulle få del av både bra och dålig mark. När åkern skulle brukas var man tvungen att bruka den tillsammans. Laga skifte genomfördes på 1800-talet. Om en bonde i byn begärde laga skifte skulle det utföras. Marken fördelades och de bönder som fick sämre åkrar fick större areal. Målet var att varje gård skulle ha lika stora möjligheter att odla som före skiftet. I samband med att tegarna slogs ihop till större åkrar flyttades också byggnader ut till åkrarna.

I Ekeby utanför Alunda där vi bor är inte Laga skifte genomfört överallt. Här ligger gårdarna fortfarande i byar och även om tegarna slagits ihop till större åkrar märks det att åkrarna är mindre och mer i lappar. Till exempel har vi en åker som är en km lång och bara 15 m bred på smalaste stället. Den åkern leder ner till ån och alla skulle ha sin del i ån. Idag har jag och Sibban galopperat på den här nästan en km långa och smala åkern. Perfekt för en lång, härlig snögalopp i ca -15 grader och strålande sol!!!!

galopp3

Linnea och Wilma red ut senare på eftermiddagen. Det är perfekt ridunderlag och går att trava till och med på asfaltsvägen precis nu. Mysigt och härligt!!!

uteritt

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Laga skifte…..

  1. Utan tvivel är de härligaste minnena från vår tid i Vamsta alla härliga ridturer i den djupa gnistrande snön.
    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s