Fri tillgång och finmaskiga hönät

En häst som själv får välja betar större delen av dygnet. I dag portionerar de flesta hästägare ut fodret under dagen till sina hästar. Dagens foder och beten innehåller så mycket näring att det är svårt att ha en häst på fri tillgång. Vi har haft fri tillgång på foder i vår lösdrift sedan vi introducerade den. Det har fungerat ganska bra när det bara var halvblodshästar i form av avelsston och unghästar. I år har vi även haft några ponnyer där och det fungerar inte lika bra. Förra veckan gick det åt TRE rundbalar hö i lösdriften. Det motsvarar ungefär 45 balar a´13-15 kg till två vuxna halvblod, två ponnyer och två årsföl……Hästar har ju en magtarm kanal som gör att de kan sätta i sig stora mängder foder, äter de mycket rör sig fodret bara snabbare rakt igenom. Alla hästar är i rejält överhull (utom Stina och Lilla O som jag stödutfodrar) och jag känner att det håller inte längre utan det är dags för någon slags ransonering.

SONY DSC

Vi har använt oss av finmaskiga hönät i boxarna till ponnyerna under några år. Det har fungerat bra och förlänger ättiden åt dem. Man har tom gjort vetenskapliga studier som visat att hästarna mår bättre av att få hö eller ensilage på detta sätt. Nätet gör att hästarna får pilla lite mer för att få ut fodret och det är tuggningarna och inte mängden som gör att hästen blir mätt. Nu har vi investerat i ett sådant till rundbal och ska använda oss av det för att se om foderkonsumtionen i hagen går ner.

hönät

Sibban hade också ett finmaskigt hönät under en del av förra vintern, tills hon lyckades riva ner det en natt och trassla in sig i nätet med en fram och baksko. Gissa om vi funderade vad som hänt när hon reste sig för att ramla omkull när hon skulle röra sig framåt…… I alla fall skar vi loss henne från nätet och sedan dess har hon fått klara sig utan. Nu får hon så pass stor grovfodergiva att hon i stort sett har fri tillgång inne och äter sitt hö på golvet.

Planen från början var ju att låta de hästar som inte gör något (avelsston, unghästar) gå på lösdriften och ha ridhästarna på box. Nu kommer jag att göra om och ta in de hästar som behöver extra mat. Sibban och hingsten får gå kvar inne. Hingsten kan av förklarliga skäl inte gå på lösdriften och Sibban vågar jag pga skaderisk inte släppa ut då hon gärna blir en dramaqueen när man gör om i flocken.

Stina kommer att åka till sin nya ägare någon gång under januari och någon vecka innan hon åker kommer hon och Lilla O att få flytta in för att han ska börja vänjas av. Samtidigt flyttar även Blida och Piggelin in. Under tiden för avvänjning kommer Jos och troligen också Rainy att flytta ut i lösdriften eftersom jag behöver deras boxar. Egentligen vill jag inte ha Rainy på lösdriften då hon fortfarande är tunn över revbenen och jag vill ha koll på vad hon äter, men nöden har ingen lag ibland och det rör sig om en kortare period.

SONY DSC

Lilla O kommer att bo kvar hos oss till sista februari då han flyttar hem till Annica. Tror att det blir bra att han får bo på box någon månad och bli lite mer hanterad innan han åker.

SONY DSC

Piggelin kommer att flytta till Malin när hon vill ha hem honom (troligen blir det också i februari någon gång). När Piggelin åker kommer Superman hem för löshoppning och inridning och kanske följer även hans polare Noorton med. De kommer båda att gå ut i lösdriften.

SONY DSC

Egentligen vill jag inte ha mer än 3-4 hästar på stall pga den ökade tidsåtgången som blir. När man har så många hästar som jag är det lätt att tänka att en häst mer eller mindre spelar ingen roll men det gör det. Jag har räknat ut att tidsåtgången är ungefär 12,5 h i månaden för en häst på box (mockning fodring och leda till hagen) och då har jag räknat lågt. Har jag två extra hästar på stall går det åt 24 h till att sköta dem varje månad osv……Lösdriften sparar enormt med tid och jag är så glad över att jag har den. 

Nu vill jag höra om era erfarenheter om småmaskiga hönät? Någon som använder det på sina rundbalar?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fri tillgång och finmaskiga hönät

  1. Jenny skriver:

    Disa har sådant nät i boxen, hon får endast sin eftermiddagsgiva i det. Tycker väl inte att hon bromsas så där jättemycket äthastighetsmässigt, men lite längre tid tar det ju och det blir mindre spill.

  2. Emily skriver:

    Glen får numera sin mat på golvet i boxen, hade när innan men de gick sönder hela tiden så jag har slutat med dem nu. På morgon och lunch får de i nät ute och de gör han inte sönder… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s