Som att köra en ferrari……

Idag har jag och Sibban varit på Åby och tränat för Maritha. Det var lite nostalgi att vara där igen. För en herrans massa år sedan hopptränade jag i det ridhuset och sist jag var där var när Jenny stod där med Turbo.

Gjorde ordning Sibban i mörkret utanför ridhuset och jag måste berömma henne för att hon alltid sköter sig när jag ska sadla och tränsa på främmande plats. Trots allt åker jag alltid själv och det måste gå att göra allting själv. In i ridhuset och hoppade upp och hann skritta några varv innan Maritha kom. Det var första gången hon var i ridhuset på Åby och hon tittade inte på något. Den egenskapen uppskattar jag verkligen.

Började värma i trav. Planen var egentligen att tömköra henne igår men jag orkade inte. Är så galet trött de här tre dagarna som jag jobbar att jag inte orkar göra så många knop alls. Dagen före det hade hon haft planerad vila och två dagar vila före träning är inte optimalt. Trots det kändes hon ganska fin även om hon var lite på hugget i början och därmed något ostadig i formen.

Fick trava på ett serpentinspår med tre bågar. Åt höger kändes hon fin men åt vänster lade hon sig på innerbogen. Jag fick jobba med att leda in framdelen, hålla om med ytterskänkeln och runda henne runt inner. Vänsterbågen var mittenbågen och jag fick rida ett varv på volten för att hon skulle få tid att runda sig. Maritha tyckte att hon såg bättre ut i formen än vad hon gjort de två gånger jag hunnit rida för henne hittills. Jag tycker att hon trots att jag mest ridit ut och hoppat sedan sist känts bättre och mer på plats mellan hjälperna. Känns bra att få bekräftelse på att min känsla inte är helt fel.

Efter en skrittpaus fick jag rida skänkelvikningar på diagonalen. Först i skritt och sedan i trav. Hon var superduktig och de sista skänkelvikningarna hade jag ett härligt flyt. De är kanske inte av tävlingskvalitet men där ska hon inte vara än.

Sedan var det dags för galoppen. Vi började med vänster varvet som är vårt enkla varv precis nu. Fattningarna gick fint. I början var hon lite trutig men när jag galopperat några varv och tänkte att jag skulle räta upp några steg då och då på yttertygeln (red på stora mittvolten) och sedan leda framdelen åt vänster med innertygeln blev hon fantastisk. Jag hamnade rätt i sadeln och kunde bara sitta still. Allt var så mjukt, så mjukt en alldeles magisk känsla.

Bytte sedan till höger varv. Genast började våra problem. Sibban kastade sig iväg i slängtrav och fattade fel galopp. Gjorde flera fattningar och det blev korsgalopp. Formen blev orolig och hon blev stressad. Till sist fattade hon rätt galopp och fick massor med beröm naturligtvis. När vi galopperat några varv kändes hon lika fantastisk i höger galoppen som i vänster galoppen. Underbara, fantastiska häst!!!

För att underlätta fattningarna skulle jag lägga en mindre volt i den stora mittvolten. Genom att vända henne mer på den lilla volten rubbar jag hennes balans och på det sättet fattar hon lättare rätt galopp. Fattningen ska ske när jag är på väg mot väggen. Jag menade att det säkert är jag som sitter snett eller något i fattningen eftersom det blir fel. Maritha tyckte att det såg ut som jag satt rakt över henne. I fattningen ska jag ta bak ytteraxel för att verkligen få fram innerhöften. Naturligtvis gjorde jag det för mycket först och vred mig på något konstigt sätt. Fick därför träna på att vrida axeln i skritt först för att få in tekniken. Sibban är så enormt känslig att när jag fick bak axeln var det inga problem att få in ytterbak under kroppen. Hon fick direkt in yttersidan och gick nästan skänkelvikning undan för ytterskänkeln. De följande fattningarna blev rätt galopp.

Bytte varv igen och fattade någon vänster fattning innan vi gick tillbaka till högervarvet. Först gick inte fattningen alls. Hon kastade sig iväg i full trav (och då orkar jag inte sitta kvar) och galoppen blev rätt men långt ifrån på hjälpen. Jag ska inte låta henne trava iväg. Om inte fattningen sitter direkt, lugna ner traven och när balansen finns där göra om fattningen lugnt istället. Inte jaga och tänka galopp till varje pris. Provade igen och den här gången lyckades jag tima axeln med fattningen och fick till en kanonfattning. Galoppen efter kändes som en miljon. Som Maritha sa att som fattningen är blir galoppen!!!

När Sibban får galoppera blir hon trött och det var hon nu. Travade av henne och hon bjöd på en rent fantastisk ridkänsla. Formen var rund, ryggen uppe och hon travade mjukt och avspänt. Maritha hade aldrig sett henne gå så bra. Hon var lite kort i halsen bitvis men det gör ingenting så länge jag har ett stöd i handen. Önskar att alla någon gång i livet får rida en sådan häst som min Sibban och få uppleva känslan när hon är helt lösgjord och avspänd. Det är som att köra en ferrari. Massor med kraft och energi i motorn och hon svarar på minsta signal i sits, hand, säte och skänkel. Elektrisk och känslig precis som bra hästar ska vara. Även om hon var jättetrött när vi slutade fortsatte hon att gå och jobba vidare. Vi hade säkert kunnat rida en halvtimme till om jag bett henne om att springa. Min lilla röda arbetsmyra!

2013 Ferrari F150

Maritha höll med om att hon inte var enkel, men som hon sa, bra hästar är oftast inte de enklaste. Nu ska jag träna på fattningar och galoppera mycket för att stärka galoppen till nästa gång. Jag är enormt nöjd med träningarna hittills för Maritha. Genom att ändra små saker i min sits eller prova att göra rörelsen på ett annat sätt får hon Sibban helt lösgjord och fin. Det känns samtidigt enkelt att nå dit och jag behöver inte göra krångliga rörelser som hon inte är mogen för. Jag har bestämt mig för att fortsätta rida för Maritha och har fått tid varannan tisdag framöver. Uffeträningen som är kvar får Linnea ta och sedan tror jag att jag ska stå som reserv nästa termin.

SONY DSC

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s