Konsten att mocka…..

Tänk om man kunde räkna antalet boxar som man mockat genom årens lopp. Det skulle bli otroligt många. Förra året mockade jag ungefär 600 boxar med fem uppstallade hästar. När jag jobbade på HÄSTAK fanns det 30 boxar att mocka varje dag och på Brättefors fanns det under högsäsong ca 60 boxar att mocka. Under åren med olika hästjobb blev man effektiv och mockade snabbt. På de största stallarna fanns det utgödsling och skiten kastades i hål i golvet istället för att skottas ut med kärra. Det är fortfarande inte så vanligt och de flesta stallar är dåligt utrustade med maskinell hjälp vid mockning.

Olika människor mockar på olika sätt och är olika noggranna när de mockar. Har sett många olika varianter under årens lopp. Den mest petiga jag sett var en tant som först mockade boxen på vanligt sätt och sedan plockade upp de små kluttarna som grepen missade för hand i en hink. Sedan har jag sett boxar där man bara rört runt lite på ytan och där det nästan liknat en dynghög i boxen.

När jag var liten fick jag lära mig att boxen skulle mockas och strös så att man själv ville ligga i den och vila. Det har hängt med i bakhuvudet under alla år. Eftersom vi har kallstall står mina hästar på bädd under årets kalla månader. Jag brukar börja med att lägga in några balar med torv. Torven binder ammoniaken och brukar vara bra att ha i botten på boxen. Därefter strör jag med antingen halm eller spån. Lagret i boxarna ska vara tjockt för att det ska bli en bra bädd. I bäddarna mockar jag bort allt bajs men låter urinen vara kvar. Jag är petig och krattar igenom det översta laget på jakt efter alla små bajskluttar. Det är kluttarna som gör att bädden ser smutsig ut medan urinen binds i bädden. Samtidigt som jag krattar jämnar jag till bädden. Urin tar jag bara ut om det behövs, i bästa fall görs det på våren när temperaturen går upp och det börjar lukta ammoniak. När boxen är klarmockad ser den slät och ren ut och inga kluttar syns.

Nu är det snart dags att lägga in bädd i mina boxar inför vintern igen. Ska åka och köpa torv och spån och förbereda. Jag har hört en hel del gott om spånpellets och funderar på att prova det men vet inte hur det fungerar när temperaturen sjunker till minusgrader. Någon som vet? Vad ströar ni med i era boxar och hur mockar ni?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Konsten att mocka…..

 1. Ann-Louise skriver:

  Jag är pedant när jag mockar, och har alltid mockat ut både kiss och bajs varje dag. De sista åren har vi nästan uteslutande haft alla hästar på halm. Tyvärr har det gjort att det tagit ganska mkt tid och kraft att mocka. Dessutom har det blivit väldigt mkt på dynghögen. I år har vi bestämt oss för att prova spånpellets. Dels hoppas vi att det ska ta mindre tid i anspråk att mocka, dels att det ska bli mindre att ta ut, och dessutom så verkar det inte vara så dyrt som kutterspån. Så här långt har det fallit ganska väl ut. En av skitgrisarna har fått prova och det har gått rätt så bra. Fölstoet har vi kvar på halm, och även en4-åring som gillar att gräva upp och bädda om varje natt…. Jag undrar dock också hur det blir när det blir frysgrader i vinter.

  • hnsta skriver:

   Håller med om att halm tar massor med plats både i skottkärra och på dynghögen. Hos oss står Sibban på halm hos mig för att hon bara rör runt i bädden och med halm går det åtminstone att hitta några hela högar. Lösdriftshästarna och fölston som närmar sig fölning står också på halm. Ponnyerna står på torv i botten och spån ovanpå. Funderar på om jag ska köpa värmepellets och se hur det fungerar. Man kanske kan lägga det blandat med torven i botten utan att blöta det för att binda ännu mera urin? Aja, funderar i alla fall på att prova köpa någon slags pellets också för att testa :).

 2. Mia skriver:

  Halm gillar jag bäst, men det är skrymmande på gödselstacken. Brukar ta ut allt kiss å bajs varje dag, på permanentbädd med halm behöver man höga boxväggar då det bygger uppåt. Kutterspån gillar jag inte alls eftersom det ”flyger runt” å spån(även sågspån samt spånpellets) avger mkt lukt då man har bädd. Allt kiss måste bort för att slippa amoniaken. Torv/spånblandning tycker jag fungerar jättebra då man vill ha bädd, luktfri om den sköts rätt. Och vill man vända allt varje dag så ligger det ändå still i boxen så hästen inte får liggsår.. MEN, min nya favvo är halmpellets! Du får det bästa av halmen men det är inte skrymmande 😀 torkar inte ut hovvarna som spån gör å även om man inte har bädd så ligger det helt still och högarna är bara att lyfta ut. Det är inte billigare som endel påstår men mer hygieniskt och fräscht!! 🙂 tycker jag! Kram ps. Det finns olika sorter å alla är inte lika bra. Ds.

  • hnsta skriver:

   Jag tycker också bäst om halm om jag bara tänker på hästens väl och ve (kanske inte till de glupskaste ponnyerna dock 😉 ). Använder man bara halm måste man ta bort allt kiss och bajs annars luktar det tycker jag. Var inne i ett större stall igår där alla stod på halm och även om det var välmockat och fräscht så kändes det skillnad mot när hästarna stod på annat strömedel och det var tyngre luft med mer ammoniak. Spån gillar jag då det är lättmockat och ser fräscht ut. Vet att MH säljer halmpellets också (eller gjorde för några år sedan) ska kolla vad det kostar. Eftersom jag har så många hästar måste det vara ett billigt strömedel för att hålla nere kostnaderna. Hade jag bara haft en häst hade jag valt det som jag tyckte passade min häst bäst :D. Vilken halmpellets rekommenderar du?

 3. Mia skriver:

  Ja, just det! De flesta spånpellets ska blötas när man strör med det, dom är så hprda så de luckras inte upp annars. Det blir nog inte så bra i ett kallstall… Halmpelletsen luckras upp utan att den behöver blötas. 🙂

  • hnsta skriver:

   Aha, där fick jag svar på min fundering om att blanda spånpellets med torv i botten för att binda ammoniak. Den kommer inte att luckras upp om jag inte blöter den innan alltså. Kanske ska jag prova halmpellets blandat med torv i botten istället då?

 4. Renita skriver:

  Jag har precis lagt in bränsle pellets (som är uppblött) till mina hästar, som ska bli en bädd är tanken. Jag har en bekant som prövat det i vintras och hon var mycket nöjd, mycket lätt mockat. Det är ca 1 kr/kg billigare mot stall pellets och är ingen större skilnad i effekt och inga tillsatser.

  • hnsta skriver:

   Jag har också funderat på bränslepellets då det är billigare och ska vara en likvärdig produkt till stallpellets eller spånpellets. Mina vänner har också upplevt det som mer lättmockat. Det enda jag funderar på är hur det fungerar när det är mellan -10 och kallare. Ska bli intressant att höra vad du tycker :).

   • Ann-Louise skriver:

    Renita, var köper du bränslepellets någonstans? Hur mkt kostar det? Jag köpte något som rätt och slätt kallades träpellets för 34,5 kr/16 kg. Är det ännu billigare med bränslepellets?

 5. Johanna skriver:

  Min häst stod på spånpellets men inte kallstall fungerade bra. Ju längre in på hösten vintern det blev desto mindre behövdes det vattna. Fuktigheten i spånpellets blir ju mindre än vanligt spån även efter vattning

  • hnsta skriver:

   Hade du bädd till LaBello då? Eller mockade du ut allt? Stod alla hästar på spånpellets? Jag har ju varit inne i erat stall och där var alltid luften fräsch. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s