Tandläkaren…..

Igår körde jag och Nettan till Ulvs-Väsby stuteri med Rainy och Sibban i släpet. På rekommendation av min vän Kikki Fors var det dags att träffa veterinären Thorleifur Sigfússon som är duktig på tänder (och mycket annat).

På Ulvs-Väsby träffade vi på gårdens fd ägare, härliga Tina och nya ägare Malin. I framtiden blir det islandshästar på gården och med Malin i spetsen är jag övertygad om att det kommer att bli toppen. Såg även en härligt charmig och fräsch 27 årig Arrlik och en i lika fint skick liten 30 årig welsh. Kul att se sådana fina äldre hästar i ett fantastiskt skick. Hoppas att Diablo ser likadan ut när han är närmare de 30!

Vi väntade en stund innan veterinären anlände. Började med en 3 årig islänning. Thorleifur var noga och berättade hela tiden vad han gjorde när han  raspade och drog vargtänder. Mycket intressant! Han menade att i Sverige är vi experter på att krångla till saker som egentligen är enkelt. Många veterinärärenden kan lika gärna utföras på gården istället för på klinik där det kostar dyra pengar. Otroligt sund och kunnig som veterinär med en ödmjukhet som tilltalar mig!

Sedan var det dags för Rainy. Där var jag mycket spänd på vad som skulle hittas. Hon har alla tecken på att det var något fel i munnen, tunn över revbenen trots mycket mat och stark som en björn i ridningen och visar obehag vid tränsning. Rainy var jättevass och hade flera tänder som pekade rakt ut i kinden. En häst ska normalt sett tugga maten, mala den en stund innan de svalde ner den. Han trodde att Rainy haft så ont när hon tuggade att hon tuggat maten för få gånger innan hon svalt den. Munnen har mer fungerat som en passage ner till magen än som en plats att finfördela fodret. Raspade utsidan mot kinden och insidan mot tungan och jag fick känna igen och jämföra. Hon var sylvass på sidan han inte raspat.

Vidare hade hon en vargtand. Detta lilla tandanlag sitter oftast i överkäken och sticker upp en liten bit men har en djup rot. Plockade bort sådana från Sibban innan jag stoppade bett i munnen på henne som 2,5 åring (det gör jag med alla unghästar). Rainys var lite lös och hon reagerade bara han rörde vid tanden. Ovansidan var nedsliten av betten hon haft i munnen under sitt 19 åriga liv. T drog ur den och konstaterade att den här gjort ont. Han sa att det säkert kommer att ta ett tag innan hon märker att det inte gör ont längre. Trots allt har den suttit där i 17 år (den kommer när hästen är kring 2 år) och besvärat henne alla ridpass och det sitter i huvudet.

Raspade och fixade sedan med framtänderna. Hon har ett litet överbett som han korrigerade något. Tänk vad en duktig hästtandläkare kan hitta! Nu ska vi vila henne från bett några dagar och sedan ska vi vara försiktiga när det är dags att börja rida henne igen. Inte konstigt att hon varit stark och att hon inte velat arbeta i rätt form innan hon kom hit. Hon har ju haft ont……Om hon verkar okej i munnen kan nästa tandkoll ske om ungefär två år. Rainy är gammal och tänderna växer långsammare än på en yngre häst.

Så var det dags för Sibban. På henne har jag märkt att hon gärna vill gapa lite vid ridningen och liksom bita tag i bettet i bland. T frågade hur gammal hon var och när jag sa fyra menade han att här hittar vi garanterat något. Sibban var också mycket riktigt vass på utsidan av alla tänder. De nya tänderna är vassa när de kommer och eftersom tänderna växer snabbare på en yngre häst behöver de kollas oftare. Om 7-8 månader tyckte han att det var dags igen. Märkte jag ingenting i ridningen kunde hon vänta till runt året. Även Sibban får vila några dagar och sedan ska det bli spännande att känna om hon är mer tillfreds i munnen.

Även om dagen blev lång gick det fort! Det var intressant att titta på tänder och lyssna på T. Gillade att han förklarade vad han gjorde hela tiden och gärna visade på olika saker. Dessutom raspade han inte om det inte behövdes, sådant imponerar på mig. Till och med Tina som med stor skepsis talat om ”hästtandläkare” föll till föga och han fick raspa hennes åldringar. Rekommenderar verkligen alla mina vänner att om ni får chansen att kolla upp era hästar hos denna kompetenta veterinär!

Till hösten återvänder jag till Malin och Ulvs-Väsby för kastrering av Superman och Noorton. Kanske får även Diablo följa med och få sina tänder raspade. Det kan säkert behövas även där :). Även Nettan tänkte ta med sig sin häst för tandgenomgång. Vi var båda imponerade. Tack snälla bästa vän för att du följde med!

tandl

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tandläkaren…..

 1. Tove skriver:

  Och i morgon är det C-C:s tur att få munnen kollad. Skulle gärna vara där och se och höra, men jag jobbar tyvärr.

 2. Tove skriver:

  Och hoppas att Rainy så småningom inser att hon inte längre har lika ont.

 3. stina stabo skriver:

  Lilla Rainy, skönt att hon slipper ha ont i munnen nu ! Ska se om jag inte kan få mina hästar kollade av T under hösten 🙂
  /stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s