Äntligen dressyrträning igen :)

Igår var det mycket dressyr på schemat. Jag började dagen med att hjälpa Nettan på Response och sedan Sara på Ceasar. Passade på att knäppa lite kort på ekipagen. Vet av egen erfarenhet att det är svårt att hitta en fotograf när man rider och det är roligt att se hur det ser ut. Response är absolut ett av de vackraste fullbloden jag sett. Nettan och hon passar fint ihop.

SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC

På kvällen var det dags för årets första dressyrträning för Uffe. Jag valde medvetet bort träningen förra året. Sibban var ung och valpig och jag orkade inte ha några saker inbokade i almanackan. Det känns mer lagom att börja träna med henne mer regelbundet nu när hon är fyra. Nu är hon tillräckligt färdig i kropp och knopp för att börja arbeta lite mer ”på riktigt”.

Sist jag transporterade Sibban drog hon som bekant tummen ur led på mig. Jag erkänner att jag var lite nervös när hon skulle lastas. Det behövde jag inte vara för hon gick snällt på släpet både dit och hem. Hon uppförde sig oklanderligt när vi kom fram till ridhuset. Stod helt stilla när jag satte på skydd och sadlade efter urlastning. Tänk vad vi präglar våra hästar ändå! Sibban blir mer och mer lik mina tidigare hästar i allt; både hantering och ridning. Okomplicerad och trygg vad man än gör med henne.

Skrittade fram en stund innan det var dags för oss. Vi fick börja med att rida hästen på en volt och stretcha yttersidan. Hästen skulle bli helt genomsläpplig i sidan. Detta gjordes genom att leda med innertygel och ge efter på yttertygeln. När hästen kändes fin i ett varv bytte vi till det andra varvet. Sibban kändes bra i vänstervarvet men i mitt svåra varv, höger, ville hon välta inåt. Jag fick jobba med att komma ner på höger sittben och få henne att flytta undan för det. Gjorde samma övning i trav och Sibban jobbade fint. Jag måste våga släppa yttertygeln och låta henne själv ta ansvar för sin balans. Tänk på att räta upp mig så att jag hela tiden har henne framför mig. Om hon ökar takten sitta kvar och få henne att anpassa takten efter mig.

Lade in några fattningar. Där ska jag vara noga med att först hitta en bra balanserad travtakt och sedan sätta mig ner på innersittben och fatta galopp. Inte luta mig för mycket bakåt utan belasta innersittben i fattningen. Sibban gjorde 2-3 fina fattningar i varje varv och sedan fick hon vila.

Därefter skulle vi samla skritten 5-6 steg och sedan rida framåt 5-6 steg och växla mellan samling och framåtridning. Hästen skulle i allt vara mellan säte och hand. I skritten får jag inte gunga med för mycket utan sitta mer stilla, då blir jag starkare i sätet. Gjorde sedan samma sak i traven. Inte tänka piaff och ökad trav utan jobba med små nyanser. Först samla några steg och sedan aktivera framåt. Vid aktiveringen skulle nosen åka fram och bakbenen jobba på lite mer. Hästen ska bli mer alert på hjälperna. Blir den lite nonchalant får man aktivera lite mer. Sibban svarade mycket fint på detta jobb. Vi brukar träna små tempoväxlingar i gångarterna när vi rider ut och det märktes att hon kände sig bekväm.

Skulle sedan fatta galopp på volten, samla galoppen några steg på den öppna delen och sedan fortsätta långsidan ner och öka galoppen och gå in på en ny volt på nästa kortsida. Sibban gjorde fantastiskt fina fattningar, inte en enda gång fattade hon fel galopp när jag tänkte på att sitta ordentligt på inner sittben, flera var dessutom på hjälpen. Underbara häst.

SONY DSC

Efter en skrittpaus skulle jag rida några skänkelvikningar på diagonalen. Jag måste sitta på yttersittben i skänkelvikningen för att tala om åt vilket håll jag ska. Mera rida vägen och gångarten och därefter sidvärtsrörelsen. När jag tänkte sitt på sittbenet i rörelseriktningen blev allt mycket lättare och skänkelvikningarna blev bättre.

SONY DSC

Avslutade med att lägga ner henne på serpentinbågar. Även när hon går i låg form måste jag vara noga med att aktivera bakbenen på henne. Var otroligt nöjd med henne efter dagens träning och vad roligt det var att rida för Uffe igen. Jag har verkligen saknat det och det känns skönt att ha hans falkögon på mig igen efter alldeles för mycket egen ridning. Ofta är det bara små detaljer i sitsen som löser problemen. Jag är tacksam för att Uffe ser och kan rätta till mig. Ridningen blir så mycket enklare då!!!

SONY DSC

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Äntligen dressyrträning igen :)

  1. rackemarie skriver:

    Sååå kul att träna :)))

  2. stina stabo skriver:

    KUUUL med dressyrträning!
    Kram/stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s